TIM WOODS – VORTEX

 

 “ Save the world for our children!... “

Tim Woods, de grondlegger van de vijfkoppige Woods Family Band, is een begenadigd singer-songwriter en gitarist. Hij en zijn oudere broers zijn al meerdere decennia met muziek bezig. Tim startte zijn carrière in de music scene van Pennsylvania maar verhuisde naar Macon, Georgia, de thuisbasis van Capricorn Records. Woods leerde de blues van zijn gitaarleraar Ernie Hawkins, die een specialist was in het Piedmont fingerpicking. Van 2002 tot 2009 maakte Woods deel uit van The Mountain Jam Band. Woods treedt verder solo op, met zijn zonen Derek en Ryan en met The Woods Family Band. In 2012 werd Woods geïntroduceerd in de NY Blues Hall of Fame.

Tim Woods debuteerde in 2010 solo met ‘The Blues Sessions’. Hij nam het op tijdens een zes maanden durende studio tour, die Clarksdale, Atlanta en Chicago aandeed. Op het album zijn niet minder dan zestien gasten te horen, waaronder David “Honeyboy” Edwards, Big Jack Johnson, John Primer, Bob Stroger, Bobby Lee Rodgers & Jeff Sipe.

‘Human Race’ was de titel van Woods’ tweede studio album. Zijn vriend en multi-instrumentalist Bobby Lee Rogers, die ook meespeelt, was de producer van het album. Deze maand komt er de opvolger ‘Vortex’ uit. Het werd opgenomen met (opnieuw) Bobby Lee Rogers als producer, gitarist, bassist, drummer en toetsenist. Derek & Ryan deden de achtergrondzang en op een nummer is Paul Hornsby op piano te horen. 

“Woods channels melodic structures and lyrical subjects to create a thought-provoking improvisational jam rock band where r’n’r meets psychedelic blues cantata…”

Woods schreef tien nieuwe nummers voor het album en probeert “melodische structuren en lyrische onderwerpen te kanaliseren, om een tot nadenken stemmende improvisatie-jamrockband te creëren, waar r’n’r meets psychedelische blues cantate…”.

Tim Woods opent ‘Vortex’ met “Ready”, waarin hij probeert “zijn bereidheid om liefde te omarmen” te bezingen. Het is een rustig rockend nummer, dat eindigt met dreunende drums en brullende gitaren. In de titelsong “Vortex” bezingt Woods de indrukken die hij opdeed tijdens zijn bezoek aan Sedona, een boerendorp in Yavapai County in Arizona, dat een plaats waar kunstenaars zich treffen werd. Hij noemt het de “sacred ground” en vond er zijn inspiratie voor dit epische stuk dramatische rock. Sfeer en tempo veranderen met het funky “Some of Your Love” waarin Woods zijn best doet om de Godfather of Soul te zijn. De sfeer is gelaten op de introspectieve rocker “Sometimes” en wordt gespannener op de prog instrumentale rocker “Sage”. Herken je ook wat van Joe Walsh in de zorgeloze stampende shuffle “I Don’t Know Yet”? “Take Me Away” is een ballade en op “Destination Unknown” zit producer Paul Hornsby (Charlie Daniels Band, The Marshall Tucker Band) achter de piano. In de uptempo roadhouse blues “This Mess” moedigt Woods ons aan om onze handen vuil te maken om iemand te helpen en de wereld beter te maken. In de afsluiter “Water is Life” gaat hij de ecologische verzoenende tour op. In dit rustig akoestisch nummer, met wat knipogen naar The Beatles, pleit Woods ervoor om de wereld te behouden voor de kinderen.

“Een vortex of (lucht)wervel is een draaiende beweging in een fluïdum. Een vortex kan twee- of driedimensionaal zijn. Tweedimensionele zijn stabiel, terwijl driedimensionele instabiel zijn. Vortexen kunnen voorkomen als een mono-, bi- of tripolaire wervel…”

Tim Woods is op zijn nieuwe release ‘Vortex’, niet alleen een uitstekend muzikant met een unieke stijl zoals we hem van eerder werk kennen, maar ook wervellend iemand, die ons met een boodschap van “love, peace & kindness to Mother Earth…” om onze verantwoordelijkheden op te nemen.

“ On ‘Vortex’ his new release, Tim Woods isn’t only an excellent musician with an unique style as we know him from previous work, but also someone whirling who calls us with a message of “love, peace & kindness to Mother Earth”, to take up our responsibilities… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

Album track list: 01. Ready – 02. Vortex – 03. Some of Your Love – 04. Sometimes – 05. Sage – 06. I Don’t Know Yet – 07. Take Me Away – 08. Destination Unknown – 09. This Mess – 10. Water is Life / All songs written by: Tim Woods © 2020 - Produced by: Bobby Lee Rodgers | Album credits: Tim Woods: guitar, vocs / Bobby Lee Rodgers: guitar, bass, drums, keys & Derek & Ryan Woods: b-vocs (2) / Paul Hornsby: piano (8)

Discography TIM WOODS: Vortex [2020] |      Human Race [2018] | The Blues Sessions [2010] | 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tim Woods Music
Info: Blind Raccoon

video